Jeg har i mange år syntes at det så hyggeligt ud med bistader, når jeg kom rundt i sommerlandet.
Jeg fandt ud af at der ligger en skolebigård i Roskilde, hvor jeg henvendte mig. Her blev jeg hurtigt medlem af GRAB, (Gl. Roskilde Amts Biavlerforening) hvor jeg lærte om hvordan bier lever, noget om deres pleje og deres sygdomme, og ikke mindst det hierarki som findes i en bi familie.
Jeg købte et enkelt stade og en lille bi-familie, som ankom den 2. maj 2021 – og så var jeg i gang.
Min plan var at dyrke interessen, og så kunne jeg jo få lidt honning til mig selv. Hvad jeg ikke var klar over, var hvor effektive sådanne nogle små kræ er.
De producerer ca. 10-15 kg pr. honning pr. høst og da der både er forår, sommer og sensommer honning, dvs. jeg høster 3 gange om året, så var gav det jo en hel del mere, end vi kunne spise. (her kan du læse lidt mere om de forskellige honning)
En familie består af op til 60.000 bier i højsæsonen.
Når sæsonen er omme, så skal størrelsen på stadet reduceres (der skal laves vinterleje) og så er der bare ikke plads til alle bierne. Hér var det så at mit gode hjerte løb af med mig, så allerede i sommeren 2021 fik jeg stade nummer 2.
I 2022 samlede jeg så en sværm op, så nu står der 3 stader i min baghave.
Tro det ej, men jeg kom til at holder meget af de små, så når jeg ser en bi, der er i vanskeligheder i vores havedam, så bliver den straks reddet op.
En bi skal have vand, for at få honningen op af sin honning mave. Så der er trængsel i vores havedam, når bierne skal drikke. Man skal lige sikre sig at man ikke står i deres flyve rute imellem stade og havedam J
I stadet er der 10 rammer, hvor dronningen ligger sin yngel (ca. 25.000 æg om dagen) og bierne sætter deres honning.
Hele sommeren besøger jeg mine familier ca. 1 gang om ugen, for at se om alt er vel, om de har plads nok, om de producerer honning og om der er yngel.
Han bien, som hedder en drone, laver ikke meget. Derfor er jeg ikke så glad, hvis min dronning er bedst til at lave Droner, da honning produktionen så risikerer at gå i stå.
Arbejder bien kun lever i 6 uger, så er hun slidt ned, så derfor er det vigtigt at der hele tiden produceres nye bier.
Det er også vigtigt at se til dronningen og sikre sig at hun kan sørge for at der er yngel. Hvis hun ikke lever op til forventningerne, begynder bierne selv at lave sin egen dronning, så kan det gå galt, da dette kan medføre at bierne sværmer og jeg dermed mister min familie.
Jeg ønsker heller ikke at få en ”hjemmeavlet” dronning, da jeg, så ikke kender til hendes sind. Jeg køber altid ”fredelige” dronninger, som er opdrættet af en opdrætter, da dette give en vis garanti for at have fredelige bier, og en stabil familie.
En Bi flyver cirka 2,5 – 3 km. I diameter, så du kan være sikke på, at den honning du køber er meget lokal.
Min honning bliver solgt fra min vej bod, Emilsgave 121, 4130 Viby Sjælland.